Om sf-kongresser

Va är en sf-kongress?
Sf-kongresser är stora träffar med program (som föredrag, paneldiskussioner, filmvisningar, workshops och liknande) för science fiction- och fantasyfans. Medlemmarna i kongressen är där för att träffa gamla vänner, lära känna nya vänner och vanligen också för att lyssna på programmet. På ens första kongresser är det ofta programmet som är viktigast, innan man känner så många av de andra deltagarna. Medlemmarna är, kort sagt, där för att ha kul, vilket för en del innebär att gå på jättemånga programpunkter och för en del att hänga i baren hela helgen. Båda alternativen går såklart lika bra. Om det finns författare eller förlagsfolk där umgås de som vanligt folk med de andra kongressmedlemmarna, ingen sätts på piedestal.

En sf-kongress är ett deltagarevenemang. Alla är med på samma villkor, som deltagare som hjälps åt för att få arrangemanget att gå runt organisatoriskt och ekonomiskt. Vem som helst är välkommen att hjälpa till med något bakom kulisserna. En sf-kongress delas inte upp i arrangörer och kunder, och därför köper man inte biljett till kongressen. Man löser medlemsavgift.

Den första svenska sf-kongressen, LunCon, hölls i Lund 1956.

Vill du veta mer om vad science fiction-fandom (dvs det nätverk av människor som arrangerar de här kongresserna) är, så finns det information på Fandom.se.

Vad är en sf-kongress inte?
En sf-kongress är inte ett spelkonvent eller en mässa. Även om medlemmarna på en sf-kongress såklart överlappar en del med deltagarna på andra roliga evenemang som t.ex. spelkonvent eller mässor som Sci-Fi-mässan eller Comic Con Stockholm, så har en sf-kongress ett annat fokus. Även om det brukar finnas spel att spela, saker att köpa och några personer som klär ut sig, så ligger fokus på paneldiskussioner, föreläsningar, gruppdiskussioner och workshops om science fiction och fantasy. Och man behöver aldrig betala extra för att t.ex. få en autograf av hedersgästerna.